Новини

„Праисторически” блус ще звучи на каскадата

Плевен е част от първото европейско соло турне на Аюуне Суле от Кинг Аишоба бенд (Кумаси, Гана). Концертът ще се състои на 31 юли /вторник/ от 20.30 ч. на сцена Водна каскада със специалното участие на Константин Кучев – цигулка.

Концертът е своеобразен анонс за второто издание на Международния eсен джаз Фестивал „От Африка до Плевен”, което ще се състои в дните 7 – 9 септември, разказа днес на среща с журналисти един от организаторите – Цветан Цветанов от платформата на БНР „Аларма Пънк Джаз”. Той е в унисон с тенденцията на европейските джаз фестивали, които все повече търсят силен африкански акцент, защото корените на американския блус са именно в северната част на този континент, допълни Цветанов.

Изпълнителят на традиционна ганайска китара колого Аюуне Суле свири и пее от ранните си години. Той е автор и на музиката, и на текста на своите песни. Колого, използван в миналото от шаманите в Гана за техните ритуали, е духовен инструмент – колкото повече свириш, толкова повече те вдъхновява, сподели самият той. Колоритният солист поздрави плевенските медии с две авторски песни наживо.

Международният есен джаз фестивал е част от Културния календар`2018 и се финансира от Община Плевен, реализацията се осъществява със съдействието и на фондация „Диря” – Плевен.