Новини

Цветя за 34-ия рожден ден на Галерия-дарение „Колекция Светлин Русев“ от председателя на Общинския съвет

„На 12.07.2018 г. Колекцията има рожден ден – 34 години от откриването! Ако имате нужда от глътка духовна храна, заповядайте! И да благодарим на дарителя Светлин Русев за светлия духовен храм, който остави на всички нас!“ С тези думи Мария Мескин – директор на Галерия-дарение „Колекция Светлин Русев“ в Плевен, покани днес на рожден ден всички плевенчани. На днешната дата Галерията празнува за 34-ти път, празника за поредна година уважи председателят на Общинския съвет Мартин Митев. От свое име и от името на местния парламент Мартин Митев поздрави и поднесе цветя на Мария Мескин и пожела на нея и екипа й да бъдат здрави, все така всеотдайно да следват своята мисия за опазване на културното наследство и Галерията да се радва на все повече посетители. „В наше лице, като представители на местната власт, Галерията винаги може да разчита на подкрепа и разбиране“, каза още Мартин Митев.

bty

Този рожден ден е и малко тъжен за Галерията, защото е първият, който тя празнува без своя дарител. Академик Светлин Русев напусна този свят на 26 май тази година. Осиротяхме без своя дарител, споделят от екипа на галерията, но вярват, че с изкуството и делото си той винаги ще остане в сърцата на плевенчани и на всички българи.

Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е открита официално на 12 юли 1984 г., като дарението е разположено в истински архитектурен шедьовър – бившата обществена баня на Плевен. Сградата е уникална и е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров. На първия етаж на Галерията са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на ХХ век. Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници. През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си Плевен 322 произведения на изкуството – живопис и скулптура, от личната си колекция. През 1999 г. той дари още 82 графични произведения. Дарението е отворена система и днес колекцията наброява над 400 творби – образци на българското и световно изкуство.