Новини

Наградиха децата от конкурса „С очите си видях бедата“

В сградата на Областна администрация – Плевен беше открита изложба с отличените творби от областния етап на конкурса за детска рисунка „ С очите си видях бедата“. На събитието присъстваха областният управител Мирослав Петров, директорът на РДПБЗН – комисар Станислав Атанасов и  началникът на РУО – Плевен Албена Тотева. Те поздравиха децата и наградиха 11 млади творци. Отличените деца ще представят Плевенска област в предстоящия национален конкурс.

Иницитавита  се организира ежегодно от  МВР, Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Министерство на образованието и науката.Тази година в областния етап участваха  56 рисунки на ученици от общините   Плевен, Искър, Кнежа,  Левски, Никопол,  Пордим, Гулянци,  Долна Митрополия и Белене.

„Големият брой творби сочи, че младото поколение е съпричастно към проблемите на човека – от най-малкия инцидент до големите бедствия, застрашаващи милиони хора. През погледа на младите художници се виждат не само потенциалните опасности, които заплашват хората, но и възможностите за всеки да се защити в беда, и кои са институциите в държавата, които могат да му помогнат в критичен момент“, каза областният управител Мирослав Пертов.

По думите на комисар Станислав Атанасов децата са запознати с дейността на спасителните служби, детайлно отразяват къде трябва да застават линейките и пожарните автомобили при даден инцидент.

Тази година  има рисунки, които показват не само пожари, но автомобилни катастрофи и природни кризисни ситуации. наводения. Целта на тези конкурси е да се запали интереса на децата, да помагат на хората, а тези, които участват в отрядите „Млад огнеборец“  и проявявяат интерес да станат пожарникари, каза още комисар Атанасов.

Валя Козовска