Новини

Плевенски шахматисти разгромиха конкуренцията с уникален резултат

Уникален шахматен резултат записаха на тазгодишните ученически игри възпитаниците на Профилираната математическа гимназия „Гео Милев” – Плевен – информира Георги Чудомиров – ръководител на отбора и преподавател по физическо възпитание в учебното заведение. На проведените национални състезания в Сарафово, младите шахматисти от Плевен постигнаха девет победи от девет мача и с 32,5 точки от 36 възможни те станаха държавни шампиони във възрастовата група – V – VII клас за 2018 година.

Георги Чудомиров каза още за радио „Плевен”, че по думите на главния съдия на състезанието в скоро време не е регистриран подобен убедителен резултат, а традицията за математиците – шахматисти се затвърди още по-убедително. Освен успехите при по-големите – VIII – X клас, сега дойде и големият бум при малките. С какво пребориха останалите – тайната разкри ръководителят на отбора.

Децата са се борили като един, взаимно са се поддържали и дори при неуспех на някой от тях, те са заставали като един и са продължавали към върха. Значителни успехи са имали на първите дъски Ева Русева и Валентин Митев. Георги Чудомиров изрази благодарност към всички в отбора –  Кристиан Георгиев, Кристиан Милев и Катрин Нинова и е категоричен, че при политиката в гимназия „Гео Милев” за насърчаване на талантливите ученици, успехите ще се множат. Предвидено е оборудването на зала за тренировки с магнитни дъски, специално внимание към тренировъчната дейност, за да могат повече деца да се включват в шахматното обучение и да се поддържа конкуренцията, както е сега в отбора на шампионите. Резервата Катрин Нинова е играла само две партии и коментира, че не е много конфортно за състезател да стои извън залата и да чака кога ще го повикат да замени някого от отбора. Но добави, че през следващата година Валентин Митев заминава за столицата и тя се надява да заеме място на титуляр в отбора. Така малките шахматисти разсъждаваха като големи хора, но усмивките им си оставаха детски!

Николай Стоев