Новини

Дом Кафе и фондация „Диря“ дариха празник на словото

Едва ли ще намерите врата в Плевен, след като прекрачите прага, да получите прегръдка! А прегръдката в днешно време е нещо голямо – успокоява, вдъхновява, окрилява, кара да правиш дори нещо, което не си мислил или планирал! Така се случва, когато идеш в „Дом Кафе” и те посрещне Гергана. Гласът й е мек и предразполага да се потопиш в онова, което трябва да се случи. А всичко това беше събрано в един празник на словото – слово-поезия, слово-приказки,слово-музика.

 

Събития, включени в един фестивал между 25 и 27 май, посветен на хората, на тяхното  сближаване с нетрадиционните форми на изкуство.

Началото бе сложено в Градската градина, пред Арт-центъра на 25 май, с възглавки и хамачета, а децата и майките с удоволствие се любуваха на книжките, малчуганите четяха и празникът беше за всички.

А на следващия ден изненадите бяха не една и две –  среща с поетесата Нина Чилиянска ,  която  сподели своята поезия  и постихува с присъстващите, а привечер в ДОМче пораслите деца създаваха светове с Мартин Петрушев и Константин Кучев.

На следващия ден – 27 май, Творителница О’Писменех и Джими Диян Павлов отведоха присъстващите  на чудна разходка из историята на писмеността.

 


Пътешествието започва от пещерните рисунки и стига до по-скорошни способи за писмо и четмо от последните векове. Започвайки с далечната праистория, творецът разказва за клиновидното писмо, египетските папируси, дървените дъски за писане и печатницата на Гутенберг.
Своя необичаен музей Джими Диян Павлов е сътворил за пет години без никаква подкрепа от страна на институциите, разчитайки само на силното си желание да запознае повече хора с историята на книжнината.

 

 

А интересът към сътворяването на приказка беше неописуем, защото едновременно с написването на текстовете, се рисуваха и илюстрациите. В тях участваха и малки, и големи.

А книжката, която ще се роди след творчеството, ще бъде на разположение на децата и вероятно на корицата й ще има един зелен жираф – това беше замисълът за създаването й.

 

Когато попитахме Гергана Бочева ще има ли още такива празници, тя бе категорична  – тепърва предстоят!

Николай Стоев