Новини

Концерт за празника на балета в НУИ „Панайот Пипков“

С празничен концерт в  Националното училище по изкуставата „Панайот Пипков“ ще отбележат Международния ден на балета и танца – 29 април. Изявата ще премине под мотото „Пролетни танцови щрихи“. Инициативата се прави за 16-а поредна година, откакто е открита специалността „Български танци“ в училището. По традиция и  този път ще се включат танцьорите от 5-и  до 12-и клас. За тази цел  те се подготвят вече няколко месеца, всички с нетърпение очакват представлението,  обяснява преподавателят  Илиян Илиев, който също е възпитаник на училището.

Програмата е разделена на две части. В първата ще бъдат показани  класически, характерни и разнообразни модерни танци. Автор на хореаграфиите е преподавателят по класически балет Маня Николова. Втората част на концерта е посветена на българските фолклорни танци. Децата ще изпълнят  танцови произведения от различни фолклорни области. Хореографиите са дело на Танушка Арабаджиева, проф. Кирил Дженев, проф. Петър Ангелов, Димитър Дойчинов и Методи Кутев. В изявата ще се включат и представители от специалноститие „Народно пеене“, „Народни инстументи“ и „Акордеон“ с ръководители Борислав Иванов, Елка Недялкова, Гълъбина Стайкова, Румен и Ценка Тодорови, Христинка Василева,   Силвия Хайдърска, Валентин Недялков и Таня Цветанова.

В подготовката на концерта  участват преподавателите  от специалност „Български танци“ Танушка Георгиева, Галина Георгиева, Данаил Цолов, Илиян Илиев и балетният педагог Маня Николова.

Концертът „Пролетни танцови щрихи“  ще е на 26 април от 18 часа в зала „Божко Шойков“ на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“.