Новини

СУ „Пейо Яворов” празнува в ДКТ „Иван Радоев”

Традиционно в първите дни от пролетта СУ „Пейо Яворов“  отбелязва патронния си празник. Тази година той е под знака на 140-годишнина от рождението на големия български поет – информира Руси Русев – директор на учебното заведение. Думите  на Пейо Яворов „Аз вечно диря“ са извезани на училищното знаме, под което са израсли поколения Яворовци. Преди 49 години се поставят основите на училището, което днес е единственото учебно заведение на територията на град Плевен, предлагащо обучение в профил „Предприемачески“.  Това е една интересна, актуална и перспективна специалност за много млади хора в нашия град. И тази година можем да се похвалим с успешните изяви на Яворовци, които са не само предприемчиви и творчески личности, но и отлични спортисти.

Руси Русев сподели за радио „Плевен”, че  учениците  от ХIIА клас – членове на Учебна компания, се представиха със своята блестяща разработка – автоматизирана система „Слайд енд шайн“, и завоюваха бронзови медали на националното състезание „Изгряващи звезди“ във Варна, сред 47 претенденти. Самопочистващата се бяла учебна дъска за пръв път бе демонстрирана миналата година на общинската инициатива за публична реч „Младите говорят ЗА…“, където заслужено спечелихме първото място. Училището традиционно се включва в инициативите на Джуниър Ачийвмънт България. Успешно е участието ни в проекта „Подай ръка  за успешна реализация” на Регионален бизнес център –Плевен, където Яворовци са отличени като много добре подготвени и мотивирани за работа.

От 12 до 18 март тази година се проведе образователната инициатива „Световна седмица на парите”, на тема „Въпросите за парите са важни”. Този път се включиха и ученици от малките класове, защото в нашето училище „Пейо Яворов“ подготовката на малките предприемачи започва още от първи клас. Победителите ще бъдат обявени на 30 март. Отлични познания и завидна финансова грамотност демонстрират учениците от Средно училище „Пейо Яворов“ – Плевен.

Съвсем наскоро, на 16 и 17 март в Джуниър Ачийвмънт Стартъп Хамбар – София Тех Парк, в надпревара  с над 400 ученици от цялата страна, Теодора Тодорова от  ІХА клас и Кристина Николаева от ХА клас се представиха отлично с тяхната идея за иновативен подход в обучение за придобиване на първоначална финансова грамотност на деца 7 до 11-годишна възраст, съвместно с техните родители. Честването на Празника на училището се проведе в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ .

Тази година бяха подготвени много и интересни изненади. На сцената освен ученици, се включиха и учители. Бяха раздадени награди на отличилите се. На сцената присъстващите видяха образите на Пейо Яворов, Лора, Мина. Групите по хореография от начален и прогимназиален етап също се бяха постарали да подтотвят изяви.

Николай Стоев