Новини

С най-дългото знаме плевенчани засвидетелстваха обичта си към Родината

Тази година тържествата, посветени на Националния празник на България Трети март и 140-годишнината от Освобождението от турско робство започнаха нетрадиционно. Точно в 10,30 ч. от площад „Стефан Стамболов” стотици доброволци понесоха в ръцете си най-дългото знаме в  България, за да окичат с него Параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

Ефектът беше невероятен, тъй като  най-дългата светиня – 740 метра премина пред погледите на събралите се плевенчани. А след това пространството около Параклиса мавзолей беше недостатъчно, за да побере всички доброволци. Тържественият ритуал, посветен на Националния празник започна в 11 ч. на централния площад „Възраждане” с военен ритуал и издигане на националното знаме.

Панихида в памет на загиналите отслужи Негово Високопреосвещенство плевенският митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от плевенски храмове.

Слова произнесоха кметът на Община Плевен Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя. Празникът беше ознаменуван с камбанен звън от трите плевенски църкви.

В ритуала участваха гвардейският отряд при училище „Д-р Петър Берон”-Плевен, деца от клуб „Млади възрожденци” при НУ „Христо Ботев”, облечени в четнически униформи и представители на сдружение”Традиция”, облечени в руски униформи от времето на Освободителната война през 1877-1878 г.

След тържествената церемония участниците в отбелязването на Националния празник се отправиха към ДКТ „Ив. Радоев”, където се състоя празничен концерт с участието на трио тенори „Уникалните гласове” и Общински хор „Гена Димитрова”. А поради зимната обстановка Лекоатлетическата щафета и крос „Освобождение” , обявени за 09.00 ч. на 03 март,  не се състояха.

Николай Стоев