Новини

Детски работилници за мартеници ще заработят от понеделник

В Центъра за ученическо техническо и научно творчество – Плевен ще отвори врати работилница за мартеници – информира директорката Клаида Дойчинова.  Тя уточни, че през тази година са я нарекли „Творческа работилница на Баба Марта”. В нея ще се включат всички преподаватели от центъра и ще очакват майсторите на мартенички всеки ден от понеделник / 26 февруари/ до сряда, от 10 до 16 ч., след предварително записване. Те ще могат да работят в рамките на един астрономически час.

Материалите – вълна, хартия, мъниста, прежда са осигурени, а учениците по желание могат да носят всичко, което им е необходимо за изработването на мартеници.Целта на преподавателите от Центъра за ученическо техническо и научно творчество е да запознаят децата с традиционни и нови техники за изработване на мартеници, обогатяване на знанията им, свързани с 1 март, формиране на естетическия им вкус. Те ще очакват желаещите в понеделник /26 февруари/, в 10 ч.

В Плевен вече на няколко места има организирани първомартенски базари. Единият от тях е отворил врати  в Центъра за работа с деца с увреждания на ул.”Даскал Димо” – информира Даниела Дескова – сътрудник в БАЛИЗ-Плевен. Събраните средства от базара ще се прибавят към сметката, с която трябва за се купи специализиран автомобил за придвижване на децата с увреждания. От БАЛИЗ-Плевен отново се обръщат към благодетели, които биха искали да помогнат за благородното дело, тъй като вече няколко години центърът няма специализиран автомобил и това затруднява работата на специалистите с децата.

В Регионалния исторически музей специалистите също ще очакват децата, желаещи да изработят мартеници в понеделник/26 февруари/.

Николай Стоев