Новини

Случай на морбили регистриран в Луковит

Не се очаква епидемично разпространение на морбили в нашия регион. Това съобщи днес  д-р Валентин Цанков от отдел „Противоепидемичен контрол“ на РЗИ-Плевен  по повод регистрирания първи случай в страната на 16 годишно момиче от Луковит, което е било на посещение при роднини в плевенското село Радомирци. Болната не е имунизирана и е пренесла болестта от Гърция. Открити са всички лица, които са имали контакт с нея,  и са ваксинирани тези, които са в имунизиционна възраст. Всички лични лекари са информирани да следят за болестта и да представят информация за имуницирани и неимунизирани пациенти.

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура (треска), хрема, кашлица, зачервяване на очите и разпространяващ се кожен обрив. Вирусната инфекция при морбили засяга предимно дихателната система и е потенциално сериозно заболяване.

Заболяването морбили се причинява от инфекция с морбили вирус, който спада към род парамиксовируси. Морбили вирус се разпространява лесно.

Болестта се разпространява от човек на човек доста лесно. Вирусът на морбили е силно заразен. Той се пренася по въздушно-капков път чрез микроскопични капчици, които се отделят от носа, гърлото и устата на болен в ранните фази на болестта. Тези „заразени“ капчици се отделят при кашлица и кихане. Заразяването с вируса на морбили може да стане при директен контакт с носен или гърлен секрет от заразен човек или при контакт с предмети, заразени с вируса на морбили.

Морбили е едно от най-силно заразните инфекциозни заболявания. Епидемии от морбили се наблюдават на всеки 2-3 години в части на света, където не съществуват ефективни програми за ваксинация срещу болестта.    

От морбили боледуват предимно деца, но заболяването може да засегне хора на всяка възраст. По-висок риск за заболяване от морбили съществува за кърмачета, които са твърде малки за да бъдат имунизирани срещу болестта (първата ваксинация се прави на 13 месечна  възраст), деца, които отказват имунизация. Всеки неимунизиран човек е изложен на риск от заболяване от морбили и излага околните на риск. Срещу морбили съществува естествен имунитет. Кърмачетата, родени от майка, прекарала морбили получават пасивен имунитет (предаден от майката), траещ до края на първата година от живота им. След преболедуването от морбили както и след правилно проведена имунизация човек развива доживотен имунитет срещу вируса на морбили.

Потърсете лекарска помощ при всяко температурно състояние, придружено или последвано от обрив при деца и възрастни. Ако забележите гореописаните симптоми на морбили потърсете Вашия личен лекар. По негова преценка, той ще Ви насочи към лекар инфекционист-епидемиолог (лекар, специализиран в откриването, лечението и предпазването от инфекциозни заболявания) или педиатър (детски лекар).

Основното средство за профилактика на заболяването е приложението на живата противоморбилна ваксина. У нас се прилага триваксина ( морбили-паротит-рубеола ) на 13 месеца, с реимунизация на 12 години. Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар на република България.При поява на заболели от морбили задължителна предпазна мярка е изолацията на болните в домашна или болнична обстановка.