Новини

Ритуалите на Масленица и Сирни Заговезни представят на 18 февруари в Плевен

За седма поредна година в Плевен ще бъде отбелязан руския празник „Масленица”, който отговаря на нашия Сирни Заговезни. Инициативата се организира от руски клуб „Възход” с подкрепата на Община Плевен.

По традиция, събитието се прави в Градската градина, където се събират много участници и публика. Тази година тържествата ще бъдат на 18 февруари от 11 часа, когато ще се проведат  забавни игри и състезания. В Плевенска област живеят близо 800 руснаци, а в клуб „Възход” членуват повече от 100. Организаторите отправят апел  към всички членове на клуба, да се подготвят с нужните за празника ястия.

На тези тържества си остава  ритуалното изгаряне на чучелото – символ на злото и болестите. След изгарянето се прави  традиционното прескачане на огъня, като ритуалът се прави за здраве и благополучие през цялата година.

За първи път по същото време в Плевен ще бъде отбелязан и българския празник Сирни заговезни. Събитието е планувано с час по-късно, за 12 часа  в Регионален исторически музей. Така, че участниците в Масленицата могат да посетят и представянето на ритуалните обичаи и игри, свързани със Заговезни и прошката. В общоградския празник ще се включат и Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ и ансамбълът за изворен фолклор ,,Гайдуница“ при НЧ „Пробуда-1907“ с. Подем.

Валя Козовска