Новини

Плевенски деца ще се учат на тънкостите при изработването на обредни маски

В средата на месец февруари в Регионален исторически музей -Плевен ще отвори врати работилницата за обредни маски. Участието става след предварително записване. Желаещите да се включат трябва да носят отпадъчни материали (платове, кожа), конци, гланцови блокчета, картон, лепило, ножица. Тази инициатива доби популярност  и все повече деца изявяват желание да се включат, обяснява Миглена Николаева от  направление „Етнография”. През миналата година  участваха над 150 малчугани от детски заведения и ученици от първи до осми клас, които изучаваха тънкостите в изработването на обредните маски. В началото на заниманията специалистите запознаваха малките творци  за обредите  „Сирни и месни заговезни” и символът на маските, свързан с тези обичаи.

По традиция и в тазгодишната работилница най-сръчните ученици, изработили оригинални маски, ще получат награди, а техните творби ще се представят в експозиция „Традиционен бит и култура“ на РИМ – Плевен.

Работилницата ще бъде отворена на 12 февруари и ще приключи на 14 февруари, когато ще бъде открита и изложбата с изработените от децата маски.