Новини

856 са именниците на Атанасовден

Общо 678 са именниците в Плевен на днешния Атанасовден. 856 са те в общината. Това сочи справката на ЕСГРАОН, предоставена на медиите от пресцентъра на ОБщината. 490 са мъжете, носещи името на светеца, а 151 са дамите, кръстени с името Атанаска. 114 пък са тези, носещи името Тинка.

На този ден празнуват още Наско, Наска, Начо, и Таньо.

На днешния ден, 18 януари, православната църква почита св. Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на град Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“.

На този ден жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят и играят хора.