Новини

Плевен ще отбележи 100-годишнината от Дойранската епопея

В Плевен да бъде създаден инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Дойранската епопея.Тази идея представиха на специална пресконференция Румен  Петков, член на ръководството на АБВ и Цветан Антов, областен координатор на партията за Плевен.Стана ясно, че това предложение за създаването на комитет и отбелязването на годишнината е направено пред кмета Георг Спартански.

Историческата битка и голямата победа край  Дойран е свързана с Девета плевенска пехотна дивизия под командването на  генерал Владимир Вазов.Тогавашното ръководство на нашия град е отличило  генерала със званието „Почетен гражданин на Плевен“.

„В днешно време ние трябва да отдадем нашата почит към тези герои. Трябва да го направим по начин по който да покажем самочувствието на Българската армия и на българския дух”, каза Румен  Петков. „Струва си да помним важните дати в нашата история, за това е хубаво да направим съпричастни също така Гърция и Великобритания към тази годишнина“, подчерта Петков и допълни, че ще предложи още в Регионален исторически музей да бъде направена изложба с лични вещи на генерал Владимир Вазов.

По време на пресконференцията от АБВ съобщиха още, че тази година се навършват 20 години от побратимяването на Плевен с турския град Бурса. „За съжаление, през последните 15 години не е имало активни отношения между ръководствата на двата града. Затова трябва да възстановим връзките между тях в сферата на икономиката, образованието и културата“, каза още Румен Петков.

Валя Козовска