Новини

Акцент в декемврийския „Парад на модата” ще бъдат млади дизайнери

65-ото издание на „Парад на модата” ще се проведе под патронажа на кмета Георг Спартански. Тази година в шоу-концерт-спектакъла ще се включат  утвърдени български дизайнери, участвали в ревюта в Париж, Милано, Пекин, Германия, Австрия и Швейцария, както и техни колеги от Никозия и Кипър. Акцент в изявата ще имат млади  дебютанти и студенти от Нов български университет, специалност „Мода”. Специално участие ще имат и преподаватели на Националната художествена академия, сред които „Дизайнер на годината” доц.д-р Мариела Гемишева, три пъти носител и на приза „Златна игла” .

„Плевенският зрител има какво да види, ще има мода за всички и за всеки вкус. На подиума  ще бъдат представени колекции за деца,  тийнейджъри и   дами от различна възраст. Ще има стрийт мода, нестандартна, авангардна, артистична  както  прет-а-порте и от кутюр. Това, което се показва по световните сцени, младите дизайнери  ще го покажат  и в нашия град. Но най-важното е, че техните колекции са правени специално за плевенското издание на „Парад на модата” и то по мерките на самите манекени”,  разказва режисьорът и постановчик Георги Ангелов, който вече 28 години организира тази изява в Плевен.

За първи път  публиката ще има възможност да види и тематичната колекция „Жената войник” , вдъхновена от войната в Ирак. Автор на дрехите е  младият дизайнер Айшен Мехмед. Нестандартна е и арт колекцията на Мирослав Петров, който изработва костюми за театър, опера и балет, като в момента работи върху балетната постановка  „Жизел” в Лайпциг. Театралната колекция на дизайнера  пренася творчеството  върху дрехите на жената в ежедневието.

65-ото издание на „Парад на модата” ще бъде представено на 17 декември от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев”. Съорганизатори на изявата са Община Плевен, Сдружение „Плевенски обществен фонд читалища” и Читалище „Лик”.

Валя Козовска