Новини

Днес НУИ „Панайот Пипков” чества патронен празник

Празникът на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” ще бъде отбелязан с тържествен концерт под мотото „Заедно мечтаем и творим”. В навечерието на събитието  специална комисия направи селекция на участниците, като и тази година ще се представят най-добрите ученици. Сред тях са изпълнителите от китарния ансамбъл, от 5-ти до 8-ми клас  с диригент и преподавател Николай Михайлов. Младите музиканти ще участват в третото издание на Международния фестивал по китара, който ще се проведе от 29 ноември до 3 декември в Плевен, а инициативата и организацията са дело Николай Михайлов.

В концерта ще се включи Миладин Иванов, от 5-ти клас, ударни инструменти от класа на Момчил Иванов, носител на първа награда от конкурса „Немска и австрийска музика 2017 година” и специална града от 8-ия Национален конкурс за пианисти акомпаниятори.

Пред публиката ще се представи и Теодор Маринов, 9-ти клас, от класа по акордеон на Румен Тодоров .Той е носител на втора награда от Втория интернационален конкурс за акордеон „Георги Гълъбов”.

Приятна изненада за всички ще бъде изпълнението на Виктория Маринова, 8-ми клас, която е и най-младата студентка в Нов български университет.

Музикантите от състав „Акордеомания” с ръководител Румен  Тодоров  ще изпълнят специално написано за тях произведение, посветено на успешното им турне в Долна Саксония. По традиция в програмата  ще се включат и учениците от  фолклорните паралелки, носители на множество престижни награди от  национални и международни конкурси.

Тържественият концерт ще завърши с изпълнение на перкусионен ансамбъл „Акцент”, който наскоро се завърна от 20-то издание на Европейския младежки музикален фестивал в Пасао, Германия. Възпитаниците на Симеон Серафимов ще изпълнят произведения,  чиито аранжименти са дело на преподавателката Августина Серафимова.

Учениците се представят отлично не само в музикални конкурси, тази седмица те бяха отличени с награди от  детския конкурс „140 години Плевенска епопея”. В категория „Есе” Цветелина Христова, 10 клас, спечели второ място, в надпреварата за рисунка Магдалена Миленова, 7-ми клас, спечели първа награда, а в категория „Песен” се класира Ани Кирчева, бивша ученичка на музикалното. „Нашето училище и неговите високо квалифицирани преподаватели вече 57-години уверено вървят по пътя на духовността, спазвайки трите принципа на прекрасното в изкуството-простота, правдивост и естествено, за да донесат естетическа наслада на ценителите му”, каза  директорът Жечка Димитрова и отправи покана към плевенчани да посетят изявата на учениците.

Празничният концерт ще бъде на 24 ноември от 18 часа в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков”.

Валя Козовска