Новини

Проф. д-р Славчо Томов: Денят на народите се превърна в емблема на Медицинския университет

Групата на индийските студенти грабна наградата за отлично представяне в Деня на народите, организиран в Медицинския университет.

По време на благотворителната акция младите хора успяха да съберат 5 000 лева. Средствата ще бъдат предоставени на родителите на  малкия Азер, който е роден с епилепсия и се нуждае от провеждане на специална рехабилитация.

По този повод ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов поздрави студентите за перфектната организация и провеждане на инициативата, която се прави за пети път и в нея се включиха 250 младежи и девойки от 10 страни – България, Великобритания, Германия, Непал, Индия, Пакистан, Обединени Арабски Емирства, Бангладеш, Япония и Шри Ланка. Гостите на празника имаха възможността да посетят специалните щандове на държавите и да опитат традиционната за тях кухня.  Представилите се 10 отбора  бяха оценени от компетентно жури от преподаватели и членове на ръководството на висшето училище, което излъчи държавата-победител и връчи награди за най-атрактивно представена националност.

„И тази година студентите от Медицинския университет  показаха, че могат да се забавляват и по интересен начин да представят своята страна, като  едновременно с това да организират и благотворителна кауза в помощ на болно дете”, каза за радио „Плевен”  проф. д-р Славчо Томов. Той обясни, че идеята на студентите от плевенския университет вече се реализира и в другите медицински университети в страната. Този Ден на народите се превърна в емблема на висшето училище и на града ни, подчерта ректорът.

Стана ясно, че Академичните ръководства на медицинските университети са се договорили всяка година да се провежда Ден на художествената самодейност, в който студентите да покажат най-добрата си програма, представена по време на Деня на народите. Това ще става на ротационен принцип, като Плевенският медицински университет ще бъде домакин през 2019 година.

Валя Козовска