Новини

Информационни събития за ЕС ще се проведат в областта

Три информационни събития, посветени на десетата година от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС, ще се проведат на територията на Област Плевен. Това обяви днес областният управител Мирослав Петров. Инициативата е на Министерството на Българското председателство в партньорство с областните администрации.

„В рамките на два модула – презентационен и културно-творчески всяка от срещите ще им за цел да насочи вниманието на аудиторията върху ползите за България от членството й в ЕС и подготовката на страната ни за ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2018 година” , каза областният управител. Като пример за икономически и социални ефекти от пълноправното ни членство в съюза на 28-те, той посочи  присъединяването на страната ни към единния европейски пазар, достъпа до европейски средства и трайната тенденция по нарастване на инвестиционния интерес.

Мирослав Петров допълни, че в рамките на презентацията ще бъдат представени европейските институции, както и ключовите послания в програмата на ротационното председателство на България на съвета на ЕС. „Важно е да се коментират какви са реалните възможности за страната ни в рамките на председателството и да се даде повече яснота по отношение  натоварените с прекалено големи очаквания от страна на хората резултати от него”, допълни Петров.

Срещите ще бъдат открити от областния управител, а презентацията ще е на зам.-областния управител Татяна Божинова.

От министерството са подготвени и информационни материали, които ще бъдат предоставени на присъстващите на срещите.

„Търсили сме широк кръг от хора, до които да стигне информацията по тази изключително важна за България тема. Фокусът  пада върху населени места извън областния център. Така основните три събития ще се проведат в общините Долна Митрополия, Кнежа и Пордим съответно на 28 септември, 5 и 10 октомври. Други четири читалища на територията на областта ще са съпричастни на тази комуникационна кампания. Това са читалищата в Бреница, Брестовец, Деков  и Вълчитрън, съответно на 11, 12, 16 и 17 октомври.