Новини

Кметът Георг Спартански откри Международния симпозиум по скулптура

От днес до 4 октомври в Плевен ще се проведе Първи Международен симпозиум по скулптура. Днес в 11 часа проявата бе открита от кмета на Община Плевен Георг Спартански. На церемонията присъства и председателят на Общинския съвет Мартин Митев, който обеща ОбС да финансира и следващата подобна проява, която ще е след две години.

За откриването на симпозиума не успя да пристигне словакът Ян Шицко, който ще се присъедини към другите четирима скулптори до понеделник. Същинската работа на авторите ще започне утре, а за месец техните творби трябва да бъдат изработени и поставени в парковата среда в гаровата градинка.

Симпозиумът няма тема и петимата автори – българите проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков, както и индиецът Нагжи Пател, австрийката Габриеле Бергер и словакът Ян Шицко, ще изработят творбите си по проекти, одобрени от специално жури при заявката за участие в симпозиума „Плевен 2017”. За него бяха представени 55 творби от автори от цял свят. От тях жури избра пет, които ще бъдат издялани по време на Симпозиума по скулптура. Работите ще бъдат изпълнени в бял мрамор, а в продължение на месец, граждани ще могат да наблюдават на живо работата на творците. Мраморните късове са разположени в двора на фирма „Паркстрой” в парк „Кайлъка”.

„Много години коментирахме с проф. Мескин тази идея, но по една или друга причина подобна проява не можеше да се осъществи. Тук е и мястото да благодаря на председателя на ОбС – Мартин Митев, че Общинския съвет прие идеята и отпусна в бюджета средства за култура и за провеждането на пози Симпозиум по скулптура”, каза в приветствието си кметът Георг Спартански и пожела успех на участниците.