Новини

МУ с уникална експозиция от инструменти в най-новите технологии в минимално инвазивната хирургия

В Плевен днес се открива  първият уникален музей посветен на историята на  минимално инвазивната хирургия.  Експозицията е подредена в Телекомуникационния ендоскопски център в  Медицинския университет. В нея са изложени лапароскопски инструменти, апарати и трокари, използвани в клиничната практика през последните 25 години, в чиято история се вписват и плевенски специалисти. Моменти от тяхната работа са показани на специално изработени витражи. В експозицията са подредени инструментите, с които е осъществена първата робот-асистирана операция в България от проф. д-р Григор Горчев и неговият екип. Посетителите могат да видят и роботски инструмент, използван за работа с първата в света роботизирана система Dа Vinci Standart през 1999 г. Инструментът е дарен от Intuitive Surgical и SofМedica.

Изложбата включва още първата изработена миниатюра на роботизирана хирургична система Da Vinci Si с автор – скулпторът Красимир Рангелов, миниатюра на Хайфу апарат модел JC HIFU тумор аблационна система, дарена от партньорския университет в Чонгкинг, Китай, както и над 40 инструмента и апарата, свързани с историята на минимално инвазивната хирургия. Сред тях са уретроскоп от 1967 година, дарен от доц. д-р Николай Колев и клиниката по урология и един от първите механични съшиватели за стомашно-чревна хирургия от 1960 година – дарение от проф. д-р Ташко Делийски и клиниката по онкологична хирургия. Реализирането на експозицията е посветено на отбелязването на четири важни годишнини –  25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопска холецистектомия) в Плевен през май 1993 година, 10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през юни 2007 година, 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. през  януари 2008 година и  5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори в България и Югоизточна Европа с апарат за високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) през декември 2012 година.

Идеята за създаването на този уникален  музей е  по инициатива на доц. д-р Добромир Димитров, д.м. по повод на награждаването му с приза „Млад медик“ за 2015 г. и е подкрепена от академичното ръководство. Не е случайна и датата за откриването на днешната изложба. Тя съвпада с провеждането на шестото по ред лапароскопско училище в зала „Амброаз Паре“, където в програмата е включено и излъчване на хирургия на живо в 3D формат, каза за радио „Плевен” доц.д-р Добромир Добрев.

Валя Козовска