Студентка по медицина в Плевен с първа награда

   22 годишната  Шенай Сунай от Медицински университет -Плевен спечели първа награда от Националната академия по хирургия, провела се от 18 до 20 ноември в София. Момичето е от Шумен,  учи четвърта година специалност „Медицина”. Талантливата студентка  мечтае да стане отличен хирург и да  представя България  достойно на световно ниво. Първата стъпка към осъществяването на мечтата й е да се яви на този престижен конкурс. На него тя представя научна разработка на тема „Метаболитна хирургия, като лечение за диабет от тип  2”.

 За този проект тя се подготвя близо два месеца, като търси съдействието на преподаватели и специалисти от Шумен  и Плевен. Намира и единствения български пациент на когото е направена такава операция в Турция и е в добро здравословно състояние.

Този вид хирургия е непозната в нашата страна. За първи път е направена и представена от бразилския хирург Аурелио де Палма преди 17 години. Тази практика вече се въвежда в много болници в чужбина.

Метаболитната хирургия е различна от бариатричната.Тя се концентрира върху стомах, тънки черва, където храносмилателния тракт се променя с хирургични средства за понижаването на количества храна и за постигане на ефективно хормонално равновесие.Това разказва Шенай, която първа в нашата страна представя  такава операция по време на конкурса. На него са се явили над 100 души от цялата страна, като 15 от тях са от плевенския университет. По регламент участие могат да вземат студенти от  4, 5 и 6-ти курс. По време на изпита публиката също може да задава въпроси, тъй като това са студенти-медици.