Денят се отбелязва от 2006 г. по инициатива на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене. На този ден всички участници са поканени да опекат или да купят пресен хляб, да ядат хляб, да почерпят някого с хляб, да обменят рецепти и снимки.
На фона на музикална презентация на 100 каба гайди, „Сос ма караш, майчинко”, малките ученици представиха история, стихове, пословици и рецепти за видовете хляб. Използвайки автентични нощви, месал за завиване на тестото, докато втасва и традиционно – битови елементи, децата омесиха своите питки. Бе пресъздадена колоритно – традиционна българска обстановка, в която малките възрожденци в национални носии поздравиха и почерпиха всички със залък топъл хляб.