Заместник-министър Шарков демонстрира новият пръстов идентификатор

   „Посещението ни в Плевен е част от обиколката в цялата страна, за да демонстрираме новата електронна система. Ще посетим Ловешка, Габровска и  Великотърновска област. Плевенската университетска болница не е в тестовата група, но въпреки това има 49 устройства за регистрация”, каза при теста на идентификатора д-р Ваньо Шарков – заместник-министър на здравеопазването. Заедно с Иванка Кръстева – подуправител на Националната здравноосигурителна каса те обясниха пред журналисти и работещите в Университетската болница предимствата на новата система. Един от пациентите на здравното заведение беше регистриран за първи път, а Иванка Кръстева демонстрира как се работи с пациенти, които вече са въведени в системата. 
По думите на д-р Ваньо Шарков новата система ще заработи до края на 2016 година и всяко здравно заведение ще трябва да плати от собствения си бюджет за купуване на устройствата. Те ще бъдат въведени засега само в болниците, стана ясно на пресконференцията. В Плевенска област има само две лечебни заведения, които не са поръчали електронни устройства. От всички области, които са посетени, специалистите не са установили откази на пациенти да направят такава регистрация, каза още д-р Шарков. 
Над 200 са лечебните заведения, които вече са си поръчали,  доставени са им устройствата и те са регистрирани в НЗОК. След 1 октомври 2016 г. системата ще заработи на територията на цялата страна, изясни заместник-министърът на здравеопазването.
Николай Стоев