Изложба и концерт за 10 декември

   Община Плевен разпространи брошура с празничната програма по повод 10 декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за освобождението на града и 138 години от Плевенската епопея. Събитията са съсредоточени в два дни.

На 9 декември от 13.00 часа в Арт център – Плевен ще бъдат връчени наградите от Националния литературен конкурс „Петър Ковачев”. От 16.00 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще бъде представена книгата „Слава – памет”. От 17.00 часа в зала „Катя Попова” започва Празник на възрожденската и патриотичната песен.

Тържественият ритуал на 10 декември ще бъде в 11.00 часа на площад „Възраждане”. След традиционните словата и поднасянето на венци и цветя от 12.30 часа в ДКТ „Иван Радоев” ще започне празничният концерт с участието на Плевенска филхармония с диригент Славей Тинчев, Общински хор „Гена Димитрова”, с диригент Анелия Дечева и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”.

За 10 декември Дирекция „Военноисторически музеи” ще представи изложба на открито. Платната ще бъдат разположени на оградата на къщата-музей „Цар Освободител Александър ІІ”. Темата ще е „Участието на Румъния в Руско-турската война 1877/78 г.”. Официалното откриване на постерната изложба ще е в 12 часа.