Новини

Цената левче-билетче май си отива

Два лева е себестойността на едно пътуване в градския транспорт в момента при цена на електроенергията за промишлени нужди от над 500 лева за киловат, съобщи директорът на общинската фирма „Тролейбусен транспорт“ Ангел Несторов. След Нова година той възнамерява да предложи на Общински съвет-Плевен, сегашната цена от един лев да бъде повишена до 1,50 лв за билет. Новината инж. Несторов обяви при представянето на четиринадесетте електробуса, които трябваше да пристигнат в края на годината, а бяха доставени още в средата на ноември. Общинският съвет ще определи и новите маршрутни линии, по които те ще се движат, но от фирмата възнамеряват да ги пуснат в градската мрежа още след 1 януари вместо тролеи, защото така се спестяват пари за ток. Електробусите могат да се зареждат на нощна енергия за около четири часа, което ще поевтини експлоатацията на машина около три пъти.

Все още се очакват всички станции за зареждането им, но в депото на „Тролейбусен транспорт“ в квартал „Дружба“ в момента се монтират първите шест, те могат да бъдат използвани след Нова година. Друга стъпка, която фирмата предприема за намаляване на „напрежението“ от високите цени на електричеството, е построяване на соларен парк върху покривите на околните блокове, от който се очаква да постъпват 10 процента от необходимата енергия. За построяването му ще се кандидатства с проект за финансиране пред оперативните програми. Най-добре е след Нова година да се отваряте очите на четири на какво возило се качвате, защото китайските електробуси са в същите цветове като чешките тролейбуси, каквото е било изискването на Община Плевен, а и дизайнът им не е никак по-различен.

Инж Ангел Несторов изкарва от депото първия електробус. Ако се вярва на надписа му, той пътува по линия 888 – Гуанджоу – жп гара Плевен.