Новини

„Олимпиец“ и СУ „Христо Смирненски“ строят игрище за плажен волейбол

Скоро Плевен ще се сдобие с постоянно игрище за плажен волейбол. За това са се разбрали ВК „Олимпиец“-Плевен, и СУ „Христо Смирненски“, обявиха на пресконференция президентът на клуба Стефка Великова и директорът на училището Николай Иванов. Мечтата на клуба за такова съоръжение е още от 2014 година, когато за празника на Плевен бе направен турнир в парк „Кайлъка“, но след това така и не бе намерено постоянно място за пясъка от него. Парите за 240 тона настилка идват от Националната програма за изпълнение на младежки дейности по Закона за хазарта за 2021 година. Вече трета година „Олимпиец“ печели проект по програмата. През 2019 година той се казваше „Волейболната топка хвани и в бъдеще здрав бъди“, през 2020 – „Волейболът като метод за изграждане на социални умения“, а през 2021 – „Независим бъди и здравословен начин на живот води“.

Първата инициатива по проекта е едноименна информационна книжка с консултант фитнес инструктора Албена Дамянова. Тя е също инструктор по здравословно хранене и със свои рецепти подпомага втората инициатива по проекта „Работилничка за сладки мечти“, която ще се проведе в Градската градина при новата пейка-книга, за да има по-широк достъп на хора до начинанието. Тази година поискахме по-широка реализация и инициативите, които заложихме в проекта, са повече отколкото в предходните две години, сподели Стефка Великова. Останалите прояви, с които проектът е спечелил финансиране от Министерството на младежта и спорта, са включването на 20 младежи от защитените жилища в Згалево и Пордим в тренировките на клуба и изграждането на постоянен корт за плажен волейбол. По проекта парите са само за пясъка, останалите материали ще бъдат осигурени от „Олимпиец“. Последната изява по проекта е турнир по плажен волейбол през август. След това обаче пясъкът няма да изчезне, каквато бе съдбата му през 2014 година. Ще остане на място, за да се ползва целогодишно.

Средно училище „Христо Смирненски“ разполага с четири площадки, разположени терасовидно, една от тях е предназначена за пясъчния корт. Градът ни има нужда от подобни съоръжения, за да може спортът ни да се развива в правилната посока, категоричен е директорът му Николай Иванов. Площадката ще се ползва от учениците в учебно време, след това ще е на разположение на клуба; там могат да тренират не само младежи, а и граждани. Тепърва ще се мисли и за изграждане на трибуни. Целта ни е следващата година да направим турнир от републиканското първенство, заяви Стефка Великова.