Новини

ОбС се събира за заседание на 28 януари

Общински съвет – Плевен, се събира за първото си за тази година заседание на 28 януари в Конферентната зала на сграда „Гена Димитрова“. С решение на Председателския съвет съветниците ще заседават при закрити врати, спазвайки разписаните противоепидемични мерки. Сесията ще се излъчва на живо на интернет страницата на институцията.

Предварителният дневен ред за януарската сесията включва общо 29 предложения. Заседанието ще започне с обсъждане на две общински наредби – предложение за промени в Наредба №17 за администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината и предложение за приемане на нова Наредба за реда за учредяване и упражняване правата на общината в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала. Трета точка в дневния ред е гласуване на общинска Комплексна програма за качество на атмосферния въздух за периода 2021 – 2025 г. Програмата съдържа анализ на основните източници на замърсяване, както и оценка на ефективността на изпълняваните мерки и тяхното актуализиране.

Отчет за дейността си за изминалата 2020 г. представя този месец Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Съгласно Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Комисията се отчита ежегодно на местно ниво пред кмета на Общината и пред Общинския съвет. Съставът на МКБППМН е от 10 души, председател е зам.- кметът Стефан Милев.

Две от точките в дневния ред касаят участие на Община Плевен в проекти. Първата е за кандидатстване с проект за обновяване, оборудване и прилагане на мерки за енергийна ефективност в зала „Катя Попова“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Втората – участие на Общината като партньор в проект по програма „Хоризонт 2020“, заедно с организации и общини от Испания, Италия, Франция, Великобритания и Германия. Водещ партньор е General Foundation of Burgos University (FUBU), Бургос, Испания – публична фондация с нестопанска цел, която принадлежи към държавен университет и има богат опит в разработването и управлението на проекти.

След обсъждане в комисии за решение в Общинския съвет влиза предложение за промяна наименованието на Общоградското средношколско общежитие в Плевен. Предложението от екипа на Общежитието е то да носи името на видния плевенчанин Данаил Попов.

Общинските съветници ще разгледат и точка за разкриване на нова социална услуга – „Асистентска подкрепа“, като делегирана от държавата дейност от началото на м. април. За община Плевен потребителите ще бъдат 386 с общ размер на финансиране на дейността 1 538 210 лв.  Дневният ред на януарското заседание включва още: Предложение за освобождаване изцяло от задълженията за наемни вноски на лицата – наематели на обекти, собственост на „Тибор“ ЕАД за периода на въведените ограничителни мерки във връзка с обявената епидемична обстановка; Предложение за даване съгласие за безвъзмездно прехвърляне на общинска собственост в полза на Агенция „Пътна инфраструктура“ във връзка с изграждане на Автомагистрала „Хемус“, етап 2 – между път ІІ-35 „Плевен – Ловеч“ и път І-5 „Русе – Велико Търново“; Безвъзмездно прехвърляне на недвижим имот, частна общинска собственост, находящ се на ул. „Сан Стефано“ в Плевен за нуждите на програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022“ и изграждането на нова сграда за ОУ „Валери Петров“; др.