Новини

Реставратор почиства надраскания Паметник на загиналите във войните

Община Плевен възложи почистването на надраскания със спрей Паметник на загиналите във войните за Свободата на България на професионалния реставратор Вътко Христов. Възстановяването на вида на паметника се извършва със специални химикали. Дейността се извършва бавно поради всмукване на боята във варовика, от който е изграден монументът. Община Плевен благодари на всички наши съграждани, които призоваха в социалните мрежи да обединят усилия за почистване на паметника, но тяхната намеса с подръчни средства може да навреди на състоянието му.

Паралелно основно се почиства и прилежащият район, в зелените площи на който всяка вечер се събират младежки компании, след които остават бутилки, кенове, чаши, фасове, хартии, парцали, дори и стар фотьойл…

В тази връзка и във връзка с посегателствата върху съоръженията от Водната каскада и малките фонтани, възлизащи на над 23 000 лева, по нареждане на кмета Георг Спартански дейността на нощния патрул при Община Плевен ще бъде основно съсредоточена в централната част на града, ще бъдат използвани и записите от системата за видеонаблюдение.