Новини

Откриха център за деца-аутисти в Плевен

Център „Аутизъм днес” беше открит официално днес в Плевен. Той ще е третият в страната и единственият за Северна България. Капацитетът ще е не повече от 20 деца, въпреки, че към момента в него са записани 22. Това обясни Владислава Цолова от фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и сдружение „Аутизъм днес“. Със записаните деца ще се работи индивидуално и групово, като честотата на заниманията зависи от възможностите на родителите. В помощ на българските специалисти са техни колеги от САЩ.

Центърът за деца-аутисти е разположен в бившата сграда на Дом „Детелина” в жк „Сторгозия” и е създаден по инициатива на Сдружение „Аутизъм Днес“ и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“. Това стана след решение на Общинския съвет на Плевен. На церемонията по откриването присъства зам.-министърът на МОН Деница Сачева, кметът Георг Спартански и председателят на ОбС – Мартин Митев, както и зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Валери Йорданов, дарители и приятели.

„В България има 22 000 деца със специфични потребности, които се обучават в общообразователни детски градини и училища. А от другата страна подготвени за работа с тях психолози, педагози, ресурсни учители са малко над 4 000, което все още е сериозно предизвикателство. През следващата учебна година ще бъдат разкрити нови 300 работни места за такъв тип специалисти и ще бъде осигурено финансиране за тях. Но това е недостатъчно и имаме нужда от допълнителна подкрепа. Центърът, който откриваме днес, е стъпка в тази посока. Приобщаващото образование не е невъзможно и е необходимо стратегически за всяка една държава. Надявам се с общите усилия на министерството, местните власти и НПО да можем да постигаме още по-добри резултати. Вярвам, че Плевен ще е добър пример и може да се превърне в база за черпене на опит и добри практики”, каза зам.-министър Сачева.

Част от гостите на церемонията беше и американката Дина Сингър, която поздрави Владислава Цолова, че е избрала в разкритите от нея центрове в София и в Плевен да се работи чрез подхода на поведенческия анализ. След дни в Плевен ще пристигне още един специалист от САЩ, който ще работи с ерготерапевтите от центъра.