Новини

Създават организация за снабдяване с храни и лекарства на поставените под карантина

В писмо до всички кметове на общини на територията на област Плевен областният управител Мирослав Петров информира за необходимост от въвеждането  превантивна мярка срещу разпространението на коронавирус-епидемията що се касае до хората, поставени под домашна карантина при положителен тест за COVID – 19.

При увеличаването броя на заразените с коронавирус, което ще налага поставяне в домашна карантина на хората с позитивни тестове, кметовете на общини трябва да имат готовност да въведат в действие организация за осигуряване на снабдяването с храни и лекарства. Това ще се случва възмездно със заплащане от карантинираните на продуктите и лекарствата, от които се нуждаят. Мярката е от особена важност за за самотните хора, които не могат да разчитат на близки и познати за пазаруване на жизнено важни продукти.

Осигуряването с персонал може да е на доброволен принцип или с използване на служителите от социалните патронажи и доброволните формирования. Районната здравна инспекция има готовност за осигуряване с лични предпазни средства на сформираните екипи, които ще поемат тези задачи.

Телефоните за връзка при необходимост от доставка на хранителни продукти, лекарства и стоки от първа необходимост на заразени с COVID – 19, поставени от  домашна карантина, трябва да се предоставят на РЗИ-Плевен, за да бъдат информирани и карантинираните лица.