Новини

Люси Дяковска и Веско Ешкенази даряват средства за закупуването на Локомат

Плевенска филхармония ще изнесе благотворителен концерт в подкрепа на дарителската кампания „Локомат за България“. Инициаторът на тази кампания е д-р Анелия Хохвартер, която заедно с директора на филхармонията Любомир Дяковски и певицата Люси Дяковска дадоха пресконференция по темата. Те обявиха, че музикалното събитие ще се състои  на 3 април от 19 часа в НЧ „Съгласие“ с билет-покана на стойност 20 лева.

В благородната инициатива ще се включат квартет „Геомарчало“, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и вокална формация „Нуша“ за автентичен български фолклор с ръководител Нели Андреева. Диригент на благотворителния концерт ще бъде маестро НайденТодоров, а водещ  – Люси Дяковска.

Д-р Хохвартер припомни, че дарителската кампания стартира преди три години и половина и до момента са събрани 100 000 лева и 14 000 евро. Това прави  1/5 от нужните 437 000 франка. По време на пресконференцията Люси Дяковска обяви, че тя и цигуларят Веско Ешкеназии даряват по 5 000 лева.

Със събраните средства ще бъде закупен локомат Pro V6, последният модел и единственият, който включва два модула – за деца и за възрастни. В момента в страната 20 хиляди души имат нужда от такъв апарат. Медицинската апаратура представлява  робот за лечение и рехабилитация на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон. Целта е да им се помогне да проходят отново, обясни д-р Хохвартер.

С решение на Асоциацията по рехабилитация и физикална медицина  най-целесъобразно е  локоматът да бъде в Плевен.

Валя Козовска