Новини

Маестро Йордан Камджалов: Нека Празничната меса на Брукнер бъде една колективна молитва за мир

Тази вечер от 19 часа в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие” почитателите на класическата музика и последователите на именития диригент Йордан Камджалов, ще могат да се докоснат до едно рядко изпълнявано в България произведение – мащабната творба на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор, за солисти, хор и оркестър.

За събитието на сцената ще се съберат повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и четири световноизвестни солисти –  Мирела Александрова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор, и Ивайло Джуров – бас.

„За мен това изпълнение ще бъде успешно, ако сме успяли да докоснем душите и сърцата на публиката с посланието за един вечен живот.Тази празнична меса, нека бъде една колективна молитва за мир“, каза маестро Камджалов.

По негови думи музиката на Брукнер има формата на катедрала, която е остро устремена като ракета нагоре. „Точно това устремление, обаче, много здраво е стъпило на земята, една архитектура със съвършени пропорции, която се готви за полет. Да, вярно е, че музиката на Брукнер може да помогне за полет!“, категоричен е маестро Камджалов.

След Плевен, мащабният музикален проект ще бъде представен утре, 21февруари, в зала „България“- София.

Валя Козовска