Новини

Епизоотичната комисия в областта отчете, че няма регистрирани нови случаи на чума по свинете

В Плевенска област няма  новорегистрирани  случаи на африканска чума по свинете, но специалистите продължават проверките. Това съобщи на заседание на областната епизоотична комисия д-р Лорета Фичева от Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните. И уточни, че проверките по личните стопанства за нерегламентирано отглеждане на прасета във връзка с ограничаване разпространението на заболяването африканска чума по свинете продължават. В резултат в област Плевен са проверени 124 населени места в 11-те общини. Проверките са приключили на 31 януари, като са съставени 7 акта и са евтаназирани 46 прасета.

С цел спазването на препоръките от Министерството на здравеопазването, собствениците на свиневъдни обекти трябва да използват биоцидни препарати, разрешени по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси или по реда на Регламент на ЕС.

Предстоят проверки за това дали в промишлените птицевъдни обекти в област Плевен са поставени ваксини срещу Нюкясълска болест. Те ще са за направените ваксинации и за мерките за биосигурност в този вид стопанства. Проверките ще започнат след 20 февруари. Ако се установят неваксинирани прици и невъвеждане на мерки за биосигурност срещу Нюкясълска болест ще се прилагат санкции, които в случая са неизплащане на обезщетения за стопаните.