Новини

Уникална люлка за деца с увреждания монтираха в Плевен

От днес Плевен вече има специализирана люлка тип везна, предназначена за деца в инвалидни колички. Тя е дарена от Слави Трифонов с изричното условие да бъде монтирана в Градската градина, за да имат всякакви деца достъп до съоръжението. Това е втората люлка от този тип в България, след като първата е монтирана през септември в София, но е и първата по рода си, тъй като е подобрен вариант на софийската.

Идеята за подобни люлки се появява миналата година, когато 39-годишната Ани Йончева става свидетел на неприятна случка с дете в инвалидна количка в столичен парк. Тя създава проекта „Различните деца на България“  и започва да организира срещи, на които идват деца със специфични потребности, за да играят със здравите и да учат заедно. В процеса на развитие на проекта Йончева открива, че в българските детски площадки няма съоръжения за деца с увреждания, намира такива в интернет и през август стартира проекта „Да играем заедно“, за да събере пари за направата на поне една люлка, в която да се вмества инвалидна количка и заедно да си играят здрави и увредени връстници. После се сблъсква и с друг проблем. В България няма кой да произведе въпросното съоръжение. Навсякъде Ани Йончева среща откази, докато не се запознава с Георги Пейков от Пловдив, лицензиран от Агенцията за лекарствата и лекарствените средства да произвежда специализирани триколесни велосипеди за инвалиди. Инженерът се заема с предизвикателството и за няколко седмици успява да създаде български аналог на испанския оригинал, който в края на септември е монтиран в София, като крайната му стойност с превоз, монтаж и сертификация е 4200 лева.

На 3 декември Ани Йончева представя инициативата си и пред Слави Трифонов, който заявява интерес да спонсорира люлка тип везна за Плевен и инж. Пейков създава подобрен вариант на софийската.

Технически промените са с оглед вандалските прояви. Подобрен е и балансът на люлката, за да не подскача платформата прекалено високо и да се плашат децата в количките си. В работата по организацията в Плевен на Ани подава ръка Миглена Цанова, председател на фондация „Чудесата на децата“, която се свързва с кмета Георг Спартански, получава точни указания за необходимите документи и процедури и се справя с тях за една седмица. Още седмица е необходима на Общината да одобри проекта и в края на декември организацията е създадена. Забавянето на монтажа идва заради празниците и последвалото снабдяване с материали. Все пак на 17 януари втората в страната люлка за деца в инвалидни колички е монтирана в Градската градина срещу Арт център-Плевен. В цеха на Георги Пейков има още четири произведени люлки – една за Враца и три за София, там обаче още не могат да им намерят място, обясни Ани Йончева и добави, че е изключително благодарна на Община Плевен за бързата й реакция. А инж. Попов вече разработва ново съоръжение – въртележка за две инвалидни колички и още пет до десет здрави деца или възрастни хора.