Новини

Ученици тренираха евакуация при земетресение

В Начално училище „Христо Ботев“ тази сутрин беше проведено практическо занятие „Евакуация при земетресение“.

За по-малко от десет минути 440 ученици заедно с  учителите се евакуираха от сградата на уччилището. От началото на дадения звуков сигнал за земетресение децата успяха бързо да излязат и да се подредят по класове, за да могат да бъдат проверени от учителите.Установено бе, че едно момченце от първи клас е останало в класната стая. След бързата реакция на класната ръковидителка и дежурен пожарникар малчуганът бе открит и изнесен на безопасно място. Всички ученици показаха, че са обучени и могат да действат адекватно при сигнал за природно бедствие.

 

„Такива практически занятия се правят регулярно в нашето училище със служители на полицията, пожарната и БЧК “, обясни директорът Цветелин Горанов.

Подобни практически обучения се провеждат в различни учебни заведения в Плевен. В момента пет начални училища са включени в европейски проект на тема „Превенция и действия при наводнения“. Избрани паралелки от началните класове работят съвместно със служители от БЧК и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.