Новини

МВР с мерки за осигуряването на обществения ред през празничните дни

Взети са необходимите мерки за нормалното и безпроблемно провеждане на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия – 6 септември и свързаните с него почивни дни. Подробности за създадената организация дадоха днес на брифинг в сградата на ОД на МВР – Плевен комисар Младен Михайлов – Началник на отдел „Охранителна полиция“ и главен инспектор Ивайло Иванов – началник на „Пътна полиция“.

Комисар Михайлов разясни, че своевременно ще бъде получавана информация за местата и характера на мероприятията, свързани с празника и с други публични прояви. „Проведени са срещи с лица, извършващи частна охранителна дейност в районите, където се очаква да се състоят публичните мероприятия, с цел подобряване на бдителността и пропусквателния режим в охраняваните от тях обекти и за своевременен обмен на информация с териториалните полицейски структури“. Съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е завишен контролът при транспортирането, употребата и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства с цел недопускане на инциденти.

По време на предвидените публични прояви общественият ред ще се осигурява със силите на Охранителна полиция по места.

В Районните управления на МВР ще работят групи за бърза реакция при сигнали за произшествия и престъпления.

Криминалистите обръщат внимание на гражданите, че телефонните измамници се активизират през празнични дни. Остава препоръката към жителите на областта да не влизат в контакт с непознати лица по телефона и да не предават по никакъв повод пари. Да бъдат бдителни за съмнителни лица на места с присъствие на много хора и да помолят близки да наглеждат жилищата им, ако ще отсъстват през празничните дни.

Пътна полиция предприема мерки за осигуряването на безопасно движение по пътищата в областта за периода от 6 до 9 септември. Разяснения за предприетите мерки за ограничаване на пътно-транспортния травматизъм даде главен инспектор Ивайло Иванов. Патрулни автомобили и полицейски служители ще подпомагат движението по пътищата в цялата област, ще осъществяват контрол за спазване на скоростните режими в населените и извън населените места, употреба на алкохол и упойващи вещества от водачите, използването на обезопасителни колани и системи. В тези операции ще се включат всички полицейски участъци и Районни управления на МВР.

На 5 септември от 12 до 20 часа и на 6 септември от 8  до 12 часа е създадена необходимата организация за бързо, безпроблемно и безопасно напускане на големите градове, както и при изходите на Плевен – в посока София, Русе и Ловеч. Същата организация е създадена и за последния почивен ден – 8 септември, за времето от 14 до 20 часа, когато се очаква обратен трафик – в посока големите градове. Ще бъдат осигурени екипи от служители, които да осъществяват засилен контрол на движението по първокласната и второкласната пътна мрежа на територията на областта.

През последния работен и последния почивен ден усилията на пътните полицаи ще са насочени към подпомагане на трафика по основните направления и главния път. В почивните дни се предвижда и провеждане на специализирана полицейска операция, насочена срещу шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, ще се проверява и за правоспособността на водачите. Проверките ще се извършват по всички пътища и малките населени места.

От 5 до 8 септември по всички направление в Плевенска област ще има засилен контрол на скоростните режими. При осъществяването на контрола на движението по пътищата ще се използват технически средства за контрол на скоростта. Служителите на пътна полиция ще извършват проверки относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове, като при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби.

От сектор „Пътна полиция“ призовават водачите на моторни превозни средства да спазват скоростта и правилата за безопасно движение, както и да бъдат търпеливи, ако на места се получат затруднения в придвижването.