Новини

Космическа изложба докосна и сърцата на плевенчани

В изложбената зала на отдел „Държавен архив” – Плевен бе открита документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на проф. Виден Табаков (1919–2015) – българският учен, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма „Аполо” до Луната. Изложбата е изготвена съвместно от Държавна агенция „Архиви“ и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“.

В представянето й пред присъстващите на държавни институции и специалисти в областта на историческата наука  началникът на отдел „Държавен  архив” – Плевен Маринела Йорданова очерта живота и научните постижения на учения ,който получава заслужено признание от Университета в Синсинати, армията на САЩ, специализирани организации и др.

Изложбата проследява с документи и фотографии изключително интересната съдба на този блестящ учен. Проф. Виден Табаков учи и работи в Берлин по време на Втората световна война, избира пътя далеч от родината в превратните години след септември 1944 г., живее в Аржентина по времето на режима на генерал Хуан Перон, а по късно и в САЩ, където се превръща в пряк участник в космическата надпревара между Западния и Източния блок, и развива блестяща академична кариера.

През 2017 и 2018 г. Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ предостави документи от личния архив на проф. Виден Табаков в Държавна агенция „Архиви”, заведени под фонд № 1536 в Централния държавен архив и достъпни за изследователи и широката публика.

Изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“ може да бъде посетена до 10 септември 2019 г.

Николай Стоев