Новини

Няма дела срещу Общината за дупки на пътя

Нито едно дело не е заведено тази година срещу Община Плевен за щети върху автомобила заради неравности в пътната настилка. Това съобщи Десислава Йорданова, началник отдел „Правно и нормативно обслужване“. В предишните две години е имало по три случая. Любопитното е, че за 2019 година все още не е заведено и нито едно дело за други имуществени вреди. Две дела пък са заведени от граждани, ухапани от улични кучета; едното е приключило с извънсъдебно споразумение, а другото все още се гледа на първа инстанция. Исковете срещу Община Плевен заради неприятни преживелици с помияри през 2018 година са били пет, а през 2017 четири. Преди две години общинският бюджет се е разделил със 7 800 лева, за да обезщети нападнатите, миналата година обаче сумата е двойно по-висока – 15 400 лева. Сумите обаче са далеч от исканите обезщетения. Най-високата претендирана сума е била 8 000 лева, а най-ниската – 1 000 лева, съдът обаче е присъдил доста по-малко.

През последните години най-големите суми, които Община Плевен е плащала за имуществени щети, са от 2017 година – 11 000 лева за човек, пострадал от паднал клон на дърво и 6 000 лева за дете, паднало от детско съоръжение. През 2018 са заведени три дела за имуществени вреди заради преливане на язовир в Николаево през след проливните дъждове 2017 година. Две от тях все още не са приключили, а в приключилото, претенцията е била за 3 900 лева, но съдът е присъдил 208 лева, тъй като ищецът не е успял да докаже, че е собственик на съоръженията, пострадали при наводнението.

Към момента повечето дела, заведени срещу общината, са срещу административни актове, издадени от кмета или заместник-кмета по териториално устройство. Това са заповеди за прекратяване на договорите на нередовни наематели на „Жилфонд“  или по Закона за устройство на територията. Те задължително се водят на две инстанции и окончателните решения на Върховния административен съд са, че заповедите са законосъобразни. Там нямаме загубено дело, допълва Десислава Йорданова.

Свилен Димитров