Новини

Фолкорен ансамбъл „Мизия“ получи „Златна лира“

С голям концерт Фолклорлен ансамбъл „Мизия“ при НЧ „Съгласие 1869“  отбеляза 40 години от създаването си. На сцената на ДКТ „Иван Радоев“ изляхоза танцьори  от 5-годишна възраст до бивши възпитаници, пристигнали от чужбина по повод юбилея. Прозвучаха произведения от всички фолклорни области на страната, камерни и сюитни форми. Гости бяха -изпълнители от паралелката с изучаване на музика и хореография от училището в Пордим и ансамбъл ,,Фаворит“ от град Угърчин. Двучасовият юбилеен концерт завърши с поздравления и  връчване на наградите  „Златна лира“ и Почетен плакет на Община Плевен.

Най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци се дава по повод 40 години от създаването на ансамбъла. Заместник-председателят на съюза Любчо Василев поздрави всички танцьори и връчи наградата на  художествения ръководител Михаил Денев и хореографа Биляна Денева.

Кметът Геог Спартански също връчи Почетния плакет на Община Плевен и отбеляза, че участието на ансамбъла винаги е намирало място в културния живот на града.Той посочи всички танцьори на сцената и подчерта, че предаването на фолклорните традиции продължава.

Валя Козовска