Новини

Днес е Спасовден

Българската Православната църква отбелязва един от големите празници в християнския календар – Възнесение Господне, известен  още като Спасовден. В плевенските  храмове тази сутрин бе отслужена Златоустиева литургия. На този ден, който е спазвал  пост взима  причастие, правят се кръщенета, каза отец Венци от храм „Света Троица“.
Празникът се чества винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден, като край на земния път на Иисус Христос.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като Богочовек. На 40-тия ден, придружен от учениците си и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим и оттам пред очите на всички се възкачва на небето.

Според  народните вярвания на 40-ия ден от Великден идват  самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия през нощта росен. С него могат да се лекуват болните. Старите хора кзват, че ако на Спасовден вали дъжд, годината ще е богата, а реколтата – обилна.

Имен ден празнуват  Спас, Спаска, Спасимир, Спасимира и други производни на името. Денят е и празник на хлебарите и сладкарите.