Новини

Откриват изложба на Илия Милков

С изложба живопис ще бъде почетена паметта на плевенския художник  Илия Милков /1927-2009/. Творбите, предоставени от семейството на автора, са  подредени  в Арт център – Плевен. В експозицията са показани повече от 50 живописни платна, рисувани през различни периоди от живота на художника. Тази година се навършват 10 години от неговата кончина.

Илия Милков започва творческия си път  като журналист,  занимава се с карикатура, сътрудничи на различни печатни издания, по-късно се насочва към живописта.Участва активно в групата на плевенските художници, член е на Съюза на българските художници.

Негови творби са притежание на български и чуждестранни галерии. Той рисува това, което ни заобикаля –  пейзажи и натюрморти, обяснява кураторът Светла Тончева. „Къщите в неговите пейзажи са скупчени по един особен начин и като  че ли са готови да хукнат на някъде, сподиряни от дървета, в повечето случаи оголени. На пръв поглед произведенията  изглеждат еднакви, но всъщност са безкрайно различни. Във всяко едно от тях откриваш различни неща, които те пленяват по свой собствен начин“, казва още Светла Тончева.

Изложбата живопис на Илия Милков ще бъде открита  днес, 29 май,  от 18 часа в Арт център Плевен.

Валя Козовска