Новини

Приключва подготовката за изборите на 26 май

В Плевенска област днес приключват обученията на секционните избирателни комисии за евроизборите на 26 май, съобщи на пресконференция председателят на Районната избирателна комисия Ярослав Димитров. В Плевен подготовката на последните комисии ще е в зала „Катя Попова“ от 15,30 и от 17 часа. 384 секционни комисии са създадени до момента, подадени са документи за още две и вероятно до края на деня ще ги одобрим, допълни той. Те са за болниците в Кнежа и Червен бряг. Подвижни комисии ще има в Белене, Искър, Кнежа и две в Плевен. Членовете на секционни комисии към момента са 3 221 души.

Избирателите в община Плевен са 124 119. От тях обаче в  избирателните списъци попадат 121 454, останалите 3 206 души са заличени по една или друга причина. 128 са правно ограничени да не гласуват. В самия град Плевен право да се явят пред урните имат 102 287, останалите 19 167 избиратели ще гласуват в населените места от общината. За област Плевен все още няма обобщени данни, заради забавяне на останалите общинските администрации. Данните сочат, че след 26. 03. 2017 г., когато бяха предишните избори, в община Плевен са се появили нови 2 806 избиратели, които в неделя би трябвало да пуснат своя глас за пръв път. От тях плевенчани за 2 205, останалите 601 са от другите селища в общината. Четирима са пък столетниците с право на глас. Най-възрастният от тях – на 102 години – е  мъж, три са жените дълголетници.

Машинно гласуване на 26 май ще има в 113 секции от областта, в община Плевен 42 са разположени в града, други десет са в селищата от общината. За улеснение на гласоподавателите всяка секция, в която е разположена машина, ще бъде маркирана с буква М. Право на всеки човек е да реши как да гласува – машинно или с хартиена бюлетина. 271 000 бюлетини вече бяха доставени за областта, на 25 май те ще бъдат разпределени по секционните избирателни комисии. Избирателният ден започва в 7 часа на 26 май и завършва в 20 часа. По преценка на председателя на СИК той може да бъде удължен с един час, но в този случай той е задължен да събере личните карти на чакащите отвън хора.

До момента не са постъпили сигнали за нарушения в предизборната надпревара, заяви Ярослав Димитров.

Свилен Димитров