Новини

Проучват затлъстяването сред първокласниците в Плевенска област

И тази година Плевенска област ще е част от Европейската инициатива за наблюдение на растежа в детска възраст по поръчка на Световната здравна организация. В нея Регионалната здравна инспекция организира проучване на затлъстяването при седемгодишните. Последното участие на областта в подобно изследване бе през 2016 година. Сега проучването ще се проведе сред 160 семейства, чийто деца са в първи клас. В него са включени ученици от осем учебни заведения – ОУ „Васил Левски“ – Долни Луковит, ОУ „Христо Ботев“ – Асеновци, ОУ „Неофит Рилски“ – Обнова, ОУ „Христо Ботев“ – Радомирци, СУ  „Христо Смирненски“ –  Гулянци, и от Плевен НУ „Христо Ботев“, ОУ „Климент Охридски“ и СУ „Иван Вазов“. Беше предвидено и училището в Реселец, но то вече е закрито, уточни д-р Ирина Джикова, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в инспекцията. Децата са избрани от СЗО на случаен принцип. Пред нея са подадени всички училища от страните участнички и по метода на статистиката е подготвена представителна извадка с определен брой деца. Първокласниците се избират от една паралелка във всяко училище, а ако паралелката е непълна, се взимат ученици и от съседна, но само ако не са навършили 8 години. На практика всяко от включените училища в Плевенска област трябва да представи 20 първокласници.

Начинът, по който ще се събира информацията, е стандартизиран, той включва три формуляра – за семейството, за изследователя и за училището. Целта е да се събере колкото се може повече информация за детето – с какво се храни, как израства и кои фактори повлияват на свръхтеглото.

Проучването ще бъде проведено през април и май, след което формулярите ще бъдат обработени на местно ниво, а после предадени на Националния център по обществено здраве и анализи, където ще бъдат обобщени резултатите от цялата страна. По график обобщените данни ще бъдат оповестени една година след приключване на проучването във всички страни, включени в проекта на Световната здравна организация.

Свилен Димитров