Новини

За Благовещение храм „Света Троица“ e с обновени кубета

В навечерието на празника строителна фирма и доброволци се заеха с благородната, но нелека  задача, да боядисат кубетата със сребърен феролит, а два от кръстовете  с боя „старо злато“. Специално за днешния ден реставраторите временно спряха  работата по обновяването на вътрешната часта на кубето в сградата, подмяна на старите прозорци и освежаване на  стенописите, обясни отец Венци Яков. Той увери, че за Великден ще се постараят  ремонтът в църквата  да приключи.

На 25 март Българската православна църква отбелязва големия християнски празник Благовещение. Във всички плевенски  храмове бяха отслужени  Утрения и Златоустова литургия. Според Светото писание, Архангел Гавраил е донесъл на Дева Мария благата вест, че тя ще роди сина Божий – Иисус Христос – спасителят на човечеството. Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII век и е част от Великденския празничен цикъл.

На този ден се извършва и  причастие, това е един от дните, в които по време на Великия пост се разрешава да се яде риба. През този период не се разрешават сватби, но може да се правят кръщенета, каза още отец Венци. Постите продължават до Великден.

Множество плевенчани се събраха тази сутрин в храма, за да почетат големия християнски празник Благовещение и да се помолят за здраве и благополучие на своите семейства.

Валя Козовска