Новини

Трябва спешно за започне изграждането на АЕЦ “ Белене“ – настоява АБВ

Започнала е една разяснителна кампания, инициирана от политическа партия АБВ за разясняване на ценообразуването в енергетиката. Това съобщи в Плевен Румен Петков. Той описа сегашната ситуация като изключително порочна, противоречаща на европейското законодателство.

Като пример за това даде две от централите в страната, които се ползват с протекции от държавата в разрез с политиката на Европейския съюз. По данни от Комисията за водно и енергийно регулиране цената на електроенергията на трите електроцентрали „Марица”, които използват едни и същи въглища, но стойността на електроенергията е различна. 171 лв.  на мегават е в „Марица 1”, 115 лв. – на „Марица 3” и 77 лв. – на държавната „Марица”. Този договор, подписан по време на правителството на Иван Костов Румен Петков нарече престъпен и добави, че за миналата година на двете частни електроцентрали – „Марица 1” и „Марица 3” сме платили 600 милиона лв. за отделения при работа въгледвуокис. Това ще доведе до фалит на държавната електроцентрала – категоричен е Петков, който добави, че най-евтината електроенергия е от АЕЦ „Козлодуй”, която се оказва и най-чистата.

Тя е с изключително влияние върху общия микс на ценообразуване на цената в България. Няма никакво съмнение, че трябва да се продължи строителството на АЕЦ „Белене” – заключи по темата Румен Петков. От АБВ сме обезпокоени за провала на „Турски поток”, а за речта на президента по повод две години от встъпването му във власт Румен Петков каза, че констатациите на държавния глава изцяло съвпадат с манифеста на политическа партия АБВ и становището на политическата формация за ситуацията в България.

Николай Стоев