Новини

„Спартак“/Плевен/ хвърли бомба в първенството на НБЛ

Сензацията в редовния кръг на първенството на Националната баскетболна лига тази събота сътвориха плевенчани. А празничното настроение и еуфория присъстваха в зала „Балканстрой” още преди срещата между домакините от „Спартак” и водачите във временното класиране на първенството „Левски Лукойл”.

На терена излезе първо Дарин Великов, който получи благодарности и признание от Българската федерация по баскетбол лично от президента Георги Глушков,

от плевенския клуб и от Областната администрация – почетен знак, връчен от заместник- областния управител на Плевен Татяна Божинова.

Специално признание към човека, спортист и благодетел Дарин Великов изказа д-р Денислава Ангелова – председател на Управителния съвет на Асоциация „Докосни дъгата”, като подчерта, че Стефка, Дарин и Асен Великови са оказвали винаги подкрепа   на неправителствената организация в подпомагането на диабетно болни деца.

Вторият повод беше рожденния ден на Александър Дяковски – треньор на „Спартак”, а пълната зала скандираше името на Дарин – признание на феновете към онова, което е допринесъл за плевенския и за българския баскетбол.

Срещата от кръга на баскетболната лига започна много поривисто за плевенчани, а началото беше украсено от тройки, реализирани от двете страни. Още тогава „Спартак” загатна, че няма да отстъпи пред именития си съперник и така изкова победа, която едва ли някой е очаквал.

Вдъхновено играха и Николай Маринов, и Цветослав Острев, Константин Коев и Георги Бързаков. Резултатът се движеше равен и точка за точка определяше водачеството, но развръзката дойде едва в последните десет минути, в които пропуски и грешки „Левски Лукойл” и резултатни атаки на „Спартак” донесоха победата – 90:83.

Опитният гард Острев завърши с 31 точки, осем асистенции, четири борби и три откраднати топки. Константин Коев добави 14 точки, а Георги Бързаков и Николай Маринов съответно 12 и 10. За „Левски Лукойл“ 26 точки и 11 асистенции, 8 борби записа Патрик Рембърт, Божидар Аврамов вкара 16, а Калоян и Деян Иванови добавиха по 15 и 14.

И двата отбора играха с по осем баскетболисти в мача. След двубоя Тити Папазов сподели, че домакините заслужено са спечелили и неговите момчета не са подценили противника.

Александър Дяковски възторжено заяви, че в мача всичките му състезатели са били герои и им даде висока оценка.

Николай Стоев