Новини

Плевенската филхармония с концерт, посветен на Панчо Владигеров

Плевенската филхармония е първата в страната, която  ще представи концерт посветен на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Това е  и първата за тази година изява на нашите  музиканти. Гост-солист е световноизвестният цигулар – професор Марио Хосен.

По идея на талантливия изпълнител програмата на концерта ще бъде представена с различни филхармонии в страната, като професор Хосен избира началото на цикъла да бъде даден  в Плевен.  Под диригентската палка на маестро Константин Добройков ще бъдат изпълнени Концерт за цигулка и оркестър №1  и „Рапсодия Вардар“ от Владигеров и  Вариации на една струна „Моисей в Египет“ от Паганини. Концертът е тази вечер от 19 часа в зала „Катя Попова“.

Професор Марио Хосен свири на цигулка „G. B. Guadagnini 1749”, предоставена му oт австрийската национална банка.  Той концертира в над 30 държави от Европа, Азия и Америка, едновременно с това преподава в Нов български университет и  оказва подкрепа на млади дарования. Сред тях са и две плевенски изпълнителки- Зорница Иларионова и Виктория Маринова.  Зорница наскоро спечели първа награда от голям конкурс в Япония и е асистентка на професор Хосен. По негови думи малката Виктория е изключително талантливо дете, което се развива като една  сериозна млада цигуларка. Неговият съвет  към  младите таланти  е отдаденост към музиката, много трудолюбие  и постоянство.

Независимо от натоварената програма професор Хосен  намира време за своите хобита- футбол,  история  и археология. Като малък играе футбол, а сега не пропуска да гледа световните футболни първенства. Колкото до останалите хобита, от няколко години  във Виена той работи  по  докторския си труд  на тема  „Ролята на музиката в Орфическите мистериални практики“.