Новини

Официално посрещнаха  36-ия Контингент на Българската армия

С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане“ в Плевен днес бе посрещнат 36-ият контингент на Българската армия от участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

Военнослужещите бяха приветствани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, от началника на отбраната генерал Андрей Боцев, от заместник – командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, зам.-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, от полк. Николай Бешев – командир на Единния център за начална подготовка в Плевен. Контингентът бе приветстван с добре дошли и от кмета на Община Плевен Георг Спартански.

На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет Мартин Митев, областният управител Мирослав Петров и заместник – областният управител Татяна Божинова, много роднини и близки на участниците в мисията.

Контингентът на Българската армия, получил подготовката си в Единния център в Плевен, е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев, помощник – национален командир за формированието в Кабул – подполковник Недялко Киров, помощник – национален командир за формированието в Кандахар – подполковник Димитър Димитров, а командир на ротата за охрана е майор Велин Кехайов. Целта на международната мисия на НАТО „Решителна подкрепа“ е да бъдат изградени надеждни афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за местното население.

Със заповед на министъра на отбраната бяха връчени нагръдни знаци, грамоти и материални награди на военнослужещите.

С нагръден знак беше удостоена и една от жените, участвали в мисията – майор Анелия Божинова – финансист.

Николай Стоев