Новини

С много добър успех и висок брой отличници завърши випуск 2018


С ритуал по предаване  символите на Медицинския университет,  празнично шествие премина от ректората до площад „Възраждане“, където бяха поднесени цветя пред параклис – мавзолей „Свети Георги Победоносец“. Така започнаха празненствата  на висшето учебно заведение в Плевен. Тържествената промоция на 39 – тия пореден випуск на Факултет „Медицина“ се проведе в сградата на Втора клинична база в присъствието на Академичното ръководство, преподаватели, приятели и роднини на дипломантите.

След успешно завършен шестгодишен курс на обучение 85 абсолвенти от България, Руската Федерация, Украйна и Македония придобиват образователно – квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Средният успех на Випуск 2018 е Много добър 5.06, с висок брой отличници – 27, които получиха  плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, луксозни дипломи и награди за добър старт в лекарската практика.

В словото си ректорът на университета проф. д-р Славчо Томов поздрави абсолвентите и акцентира върху бъдещето на медицината и експерименталната роботика.  „Ние, хората от планетата Земя ще помагаме на колонията на Марс за решаване на редица медицински проблеми от разстояние чрез телемедицината. Това не е фантастика, вече става реалност по различни проекти финансирани от ЕС“, каза ректорът и подчерта, че човек трябва да си поставя високи цели и да се стреми към тях.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански също поздрави младите хора и им пожела да разнасят славата на българската медицина зад пределите на България. „Следвайте мечтите си, защото няма таван за човешките мечти. Няма невъзможни неща. Невъзможното днес, утре ще бъде реалност“ , каза още кметът. Първенецът на випуска с успех отличен 5.95 е д-р Ива Георгиева Симеонова от Плевен. В отговор на словата на гостите тя поздрави своите колеги.

От същия випуск млади лекари през м. април 2018 г. ще се дипломират и 62-ма чуждестранни студенти, обучаващи се в англоезичен курс по специалност „Медицина”. Младите чуждестранни лекари са граждани на Турция, Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Дания, Индия, Швеция, Казахстан и Нигерия. Традиционно по покана на Академичното ръководство на МУ – Плевен всяка година специален гост изнася академично слово за младите лекари.

Випуск 2018 беше поздравен от Почетния  консул на Израел в България проф. д-р Красимир Методиев. Той е ръководител на Катедра „Предклинични и клинични науки” към Медицинския университет „Проф. д-р П. Стоянов“ във Варна. Президент е на Интернационалната медицинска асоциация в България и е генерален секретар на Федерацията на Европейските дружества по химиотерапия, инфекции и рак. Проф. Методиев повече от 20 г. дава своя принос за сътрудничество между Израел и България в областта на здравеопазване и медицинска наука, култура, туризъм, бизнес, междууниверситетски връзки и др., за което е отличен с високи държавни награди на Израел. Гостът обяви официално две степендии за специализация в Израел за най-добрите студенти от випуска. Те ще бъдат определени по критерии от Академичното ръководство.

Валя Козовска