Новини

Областният управител откри Четвъртия международен фестивал на китарата

„Чест за мен е, че това значимо събитие стана част от инициативите, реализирани в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, които са посветени на Годината на европейското културно наследство. Избрахме в Плевен фокусът на вниманието да бъде съсредоточен върху Франция. В следващите няколко дни публиката ще има привилегията да се наслади на виртуозността на едни от най-големите имена във френската китарна школа“, каза на откриването на Четвъртия международен фестивал на китарата областният управител Мирослав Петров.  Той сърдечно благодари на партньорите на Областна администрация – Плевен, организаторите на този внушителен музикален форум – НУИ – Плевен, читалище „ЛИК-1959“, Сдружение „Изкуството до мен“ и читалище „Съгласие“. Областният управител отбеляза, че с всяко следващо свое издание Международният фестивал на китарата става все по-мащабен и уверено отстоява своя авторитет. На официалното откриване на форума присъства и заместник-областният управител Татяна Божинова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С рекорден брой участници – 250 от 24 държави на три континента стартира Четвъртото издание на феста, отбеляза художествения директор на форума Николай Михайлов. Той отдаде значимото внимание на всички, благодарение на които фестивалът поддържа такъв висок имидж и професионално ниво.

Честта да открият  фестивала на китарата имаха музикантите от квартет „Еклис“ – Франция. Концертната програма продължи с изпълнения на миналогодишните победители в конкурса – Никлас Йохансен /Дания/, Филипос Манолудис /Гърция/, Кристияна Стоянова /България/. Публиката възнагради с бурни овации виртуозното майсторство на дуото Атанас Уркузунов- китара /България/ и Мие Огура – флейта /Япония/.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Фестивалът включва пет концертни вечери;  конкурс в шест категории, разделени на възрастови групи; майсторски класове; уъркшопи;  изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери; както и съпътстващи събития: музикална академия, семинар за преподаватели, национално  концертно турне  с носителите на първа награда от трета и четвърта възрастови групи.